Thuis Natuur Onderwaterwouden van algen: hoe ze helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Advertentie

Onderwaterwouden van algen: hoe ze helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan.

door Leon Bertrand

Advertentie

Onderwaterwouden van algen, waaronder uitgestrekte kelpwouden en andere zeewieren, spelen een belangrijke rol in de strijd tegen de opwarming van de aarde door hun vermogen om efficiënt kooldioxide uit de atmosfeer te absorberen. Deze unieke ecosystemen helpen niet alleen de koolstofconcentraties in de atmosfeer te verminderen, maar ondersteunen ook de mariene biodiversiteit door een habitat te bieden aan een groot aantal mariene soorten.

Advertentie

Een van de belangrijkste functies van algenwouden onder water is koolstoffixatie door middel van fotosynthese. Tijdens dit proces absorberen algen koolstofdioxide en zetten dit om in zuurstof, wat niet alleen helpt bij het verminderen van broeikasgassen, maar ook de luchtkwaliteit verbetert. Het belang van dit proces kan niet genoeg benadrukt worden gezien de huidige snelheid waarmee het CO2-niveau in de atmosfeer toeneemt.

Kelp en andere snelgroeiende algen kunnen zeer snel groeien, waardoor ze bijzonder effectief zijn in het absorberen van kooldioxide. Volgens sommige schattingen kunnen kelpwouden vijf keer zo efficiënt koolstof binden als tropische bossen op het land. Dit maakt ze tot een van de krachtigste instrumenten van de natuur in de strijd tegen klimaatverandering.

Naast het vastleggen van koolstof helpen kelpwouden onder water ook kustlijnen beschermen tegen erosie en mariene ecosystemen versterken. Kelpwouden bieden beschutting en paaigronden voor veel vissoorten en zeedieren, waaronder bedreigingen en zeehonden. Als zodanig helpen ze de gezondheid van de mariene biosfeer op peil te houden en de visstand, die een belangrijke voedselbron voor de mens is, op peil te houden.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie